Skip to main content

Chateau Carteau Cotes Daugay 1999

After just having tasted some acceptable 1996s - Pibran (7+/10), Labégorce-Zédé (7+/10) and Lilian Ladouys (7,5/10) - I came across two splendid 1999's: Château Arnauld (8+/10) and Château Carteau Côtes Daugay (8,5/10). Realising once again the Relativity of good years, lesser years etcetera. But also: for many 1999s I think it is now the perfect time to be opened. The mentioned 1996s aren't very accessible, they are somewhat tough, and some are even a little bit dusty. They do share a pleasant autumnal bouquet, giving - say - the romantic impression of a forest after rain. But the 1999s offer more. This posting focusses on a not so well-known wine: Château Carteau Côtes Daugay.

Château Carteau Côtes Daugay 1999
During the Primeur tastings from last April I noticed that - other than the wines from the left bank - many Saint-Emilions suffer from the same defect: they're overextracted. Unfortunately I did not taste Carteau Côtes Daugay 2006, but I truly hope that the Bertrand family did not alter the style of their wine. The 1999 is in my eyes the near perfect example of a classic Bordeaux. It's a delicious drinking wine, lean and supple; while nothing lacks... it's all there: the nose is tempting and at the same time modest... a fine balance which gives the wine a beautiful tension: slenderness with an almost erotic touch. The texture again shows this great precision and harmony: the wine is supple yet with marvellous depth (cassis, cedar, coffee). Before I realised the bottle was empty.

Château Carteau Côtes Daugay is situated just alongside the D670, the main road leading from Libourne to Saint-Emilion. From this road a hill gently rises. This hill (tertre is an old French word for hill) bears the name "Daugay". More well-known is Château Tertre Daugay, situated near the top of this hill. Carteau is located on the south-west slopes (côtes) of the Daugay hill. The slopes mainly consist of limestone: a thin top layer of loose debris on a subsoil of solid rock. The limestone debris is mixed with clay, and in the lower parts we find more sand. The land is planted with merlot (75%), cabernet franc (20%) and cabernet sauvignon (5%).

Château Carteau Côtes Daugay does not belong to some large corporation, but is still family owned: several generations of the Bertrand family have been in charge, and today the wine is made by Jacques Bertrand and his three children Anne-Marie, Bruno and Catherine. Information about the wine is quite scarce on the internet, and just a few professionals taste (and rate) the Carteau en primeur: for 2006 only Jacques Dupont and Stephen Tanzer did. But on the internet I found a page titled "French Wines You May Not Have Heard of but Should Try" on which the wine was rightly mentioned. And particularly noteworthy: Jean-Luc Thunevin mentions Carteau Côtes Daugay on his blog as a wine that should possibly be promoted to the category of the Grand Cru Classés. Definitely a clear statement from this successful winemaker. Anyway, a wine à suivre!

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…