Skip to main content

Mood altering cognac

I have always blithely said I preferred armagnac to cognac – which was really just a knee jerk opinion formed years ago due to one brutal hangover from drinking too much cognac, and then, a few years later having one or two glasses of armagnac one day after a long lunch.

Last week I went to cognac. Less than two hours from Bordeaux but a whole different ball game. The grapes are still there, but it is the distilleries, at least at this time of year, that are the stars of the show. The aim was to understand a bit more about the place, and because I have an article to write about their booming sales – 163 million bottles sold in the last 12 months from October 06 to October 07. The most ever since the appellation was founded in 1939.

Two distillery visits were organised by the BNIC – the local cognac board. The first was to Ragnaud-Sabourin, a small family owned operation near Segonzac and the second to Frapin, also family owned, but on a bigger scale, in the same area.

Both are owner/distillers with vineyards in the prestigious Grande Champagne Premier Cru area. Frapin is the largest single owner in the area, with 216 hectares of grapes, while Ragnaud-Sabourin has 50 hectares.

The explanation of the inner workings of the still at Ragnaud-Sabourin was detailed and impressive – or at least I thought so, but then again I have never seen one before. Favourite Christmas present from here would be a bottle of Paradis which has 90% cognac from the early 1900’s, and 10% pre-phylloxera cognac - before 1870.

I didn’t taste it but the story was good enough to vaguely imagine spending 660 euro. That was, at least, until I tasted pure 1870 cognac at Frapin’s, hauled up out of a hessian-covered demi-john in a thing that looked like an old test tube. It tasted very strange. And very, very good.

I still have the empty glass and I can still smell it. There was a lot of talk about old leather and rancio – that desirable blue cheese type smell you get off very good, very old cognacs. For me it was all about old libraries, dusty paper, a vague metallic inkiness and that pre-exam awareness that all this might be snatched away simply by failing.

But whatever about the taste, the old Frapin 1870 was great for the mood – turning a straightforward, rainy afternoon tasting, into an impromptu bonding session, with war stories and childhood memories all over the shop. And that was just as a result of smelling it. I have yet to see something like that happen at a Bordeaux wine tasting.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…