Skip to main content

Terroir and underestimated white Bordeaux

Recently I learnt about an Indian IT millionaire who co-owns a vineyard in his home country. He had been buying grands crus from Bordeaux, started to love them, decided he wanted to create similar wines in India and planted Cabernet and Merlot. I do not know the precise characteristics of the area, but I would be surprised if these grape varieties would be ideal for that Southern region. And there it is: the concept of terroir – in future postings I will further explore this complex but key concept.

In any case, (micro) climate is an important aspect of terroir, and the climate in India is obviously not similar to that of Bordeaux. I would suggest this wealthy man to import cuttings of more heat resistant varieties like Mourvèdre, Grenache, Tempranillo and Primitivo. Then – provided that he also takes the soil into account – he maybe could obtain wines not only of good quality, but also of great character and originality. And that brings me to white Bordeaux.

Whereas the terroir of this beloved region is ideal for making (dry) white wines, the reputation of these wines is highly insufficient. On this blog after 25 postings not even one word is granted to them! Yes, the sweet version, Sauternes, is getting some attention and esteem. Dry white Bordeaux – no matter if it comes from the most simple appellations Bordeaux (blanc) and Entre-Deux-Mers, or from the Graves and its top district Pessac-Léognan – is made from mainly Sauvignon and in a lesser degree Sémillon (in Sauternes the proportions are the opposite). The latter gives the wines body and rich aromas of apricot, almond and light spices (try a dry 100% Sémillon from Australia!), the Sauvignon provides acidity, freshness, citrus and exotic fruit aromas (Sancerre, Pouilly-Fumé). The range of quality and price levels is broad, varying from a simple but delicious Bordeaux tout court Château Roquefort, of which the 2006 is currently available at around € 8,- at Bordoverview, to the magic Pessac-Léognan Château Haut-Brion with a 2006 at over € 400,-.

Château La Louvière 2000
More reasonably priced in Pessac-Léognan is the wine of Château La Louvière, conceived by the collaboration of owner André Lurton, a real white Bordeaux advocate, and the brilliant Denis Dubourdieu, professor at Bordeaux University and the worldwide white wine specialist. The 2000 shows a nice straw yellow colour with hints of green. On the nose I clearly find the influence of the new oak barrels in which the wine is partially fermented and aged: toasted bread, vanilla, mocha and smoke in addition to the more discrete citrus flavours. On the palate the wine is medium bodied and slightly creamy, has a nice balance and modest acidity. The wine would be an excellent company to oysters au gratin, grilled lobster or white fish (e.g. halibut) with a lightly curried cream sauce and baked apples (Elstar).

After having read this posting, and having tasted this wine, our Indian friend will definitely bring Sauvignon and Sémillon to his vineyards. In order to honour the concept of terroir I would personally advice him to rather look at varieties like Vermentino, Greco Bianco or Malvasia!

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…