Skip to main content

Pierre Sourdais & Les Boulais: the synergy of Cabernet Franc and great terroir

At the recently held Conference on Climate Change & Wine in Barcelona different and even opposing views on the subject of climate change have been expressed. One of these views is that classic regions such as Bordeaux and Burgundy will have serious problems in producing the high quality wines that they are known for. I would think nobody will miss today's habit of chaptalising when it becomes unnecessary. And don't the experts always tell us that drought is essential for the creation of truly great wine?

An opposing view comes from heavyweights Michel Rolland (wine consultant) and former owner of Cos d'Estournel Bruno Prats. They say that climate change will have a positive effect on mentioned classic regions. No more artificial tricks that will have to be carried out to get enough maturity or concentration.

Prats furthermore sees a new role for old Bordeaux grape varieties – and champions in respectively Chile and Argentina – Carmenère and Malbec. Hear, hear! He also said that Cabernet Franc and Petit Verdot have great future potential.

Cabernet Franc, being the main ingredient for the prestigious (and expensive) Cheval Blanc, is a particular good choice I would say. It is the same variety that was selected and planted by abbot Breton from the Saint Nicolas de Bourgueil abbey in the Loire valley, where it is since also referred to as "Breton". Here, and in neighbouring appellations Bourgueil and Chinon, it comes to its best results.

At the Salon des Vins de Loire, which takes place in Angers every year in the beginning of February, David and I 'discovered' a relatively unknown producer who makes fantastic Chinons, Pierre Sourdais. His range of wines splendidly reflect the richness of terroirs in this tiny appellation.

Pierre Sourdais, Les Boulais, Chinon
Sourdais' top cuvée, Les Boulais, comes from the plateau overseeing the river valley. The more than 50 years old vines are planted on a limestone soil covered with white pebbles, perfectly retaining the heat of the sun. To me the Boulais is an unbelievable example of what the combination of terroir and the underestimated variety of Cabernet Franc is capable of delivering.

The colour of both the 2005 and the 2006 is deep purple. On both nose and pallet this wine exhibits powerful, rich and complex flavours of plums and blackberries, lead pencil and tobacco, (white) pepper and... stones warming up after a serious rain shower.

The wine is already delicious, but very young and very powerful, and you should not hesitate to store it for at least ten years. A truly serious wine this Boulais, comparable with classed growths from Bordeaux... and that with a retail price of just € 16,50... hear, hear!

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…