Skip to main content

Pierre Sourdais & Les Boulais: the synergy of Cabernet Franc and great terroir

At the recently held Conference on Climate Change & Wine in Barcelona different and even opposing views on the subject of climate change have been expressed. One of these views is that classic regions such as Bordeaux and Burgundy will have serious problems in producing the high quality wines that they are known for. I would think nobody will miss today's habit of chaptalising when it becomes unnecessary. And don't the experts always tell us that drought is essential for the creation of truly great wine?

An opposing view comes from heavyweights Michel Rolland (wine consultant) and former owner of Cos d'Estournel Bruno Prats. They say that climate change will have a positive effect on mentioned classic regions. No more artificial tricks that will have to be carried out to get enough maturity or concentration.

Prats furthermore sees a new role for old Bordeaux grape varieties – and champions in respectively Chile and Argentina – Carmenère and Malbec. Hear, hear! He also said that Cabernet Franc and Petit Verdot have great future potential.

Cabernet Franc, being the main ingredient for the prestigious (and expensive) Cheval Blanc, is a particular good choice I would say. It is the same variety that was selected and planted by abbot Breton from the Saint Nicolas de Bourgueil abbey in the Loire valley, where it is since also referred to as "Breton". Here, and in neighbouring appellations Bourgueil and Chinon, it comes to its best results.

At the Salon des Vins de Loire, which takes place in Angers every year in the beginning of February, David and I 'discovered' a relatively unknown producer who makes fantastic Chinons, Pierre Sourdais. His range of wines splendidly reflect the richness of terroirs in this tiny appellation.

Pierre Sourdais, Les Boulais, Chinon
Sourdais' top cuvée, Les Boulais, comes from the plateau overseeing the river valley. The more than 50 years old vines are planted on a limestone soil covered with white pebbles, perfectly retaining the heat of the sun. To me the Boulais is an unbelievable example of what the combination of terroir and the underestimated variety of Cabernet Franc is capable of delivering.

The colour of both the 2005 and the 2006 is deep purple. On both nose and pallet this wine exhibits powerful, rich and complex flavours of plums and blackberries, lead pencil and tobacco, (white) pepper and... stones warming up after a serious rain shower.

The wine is already delicious, but very young and very powerful, and you should not hesitate to store it for at least ten years. A truly serious wine this Boulais, comparable with classed growths from Bordeaux... and that with a retail price of just € 16,50... hear, hear!

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…