Skip to main content

Hermitage blanc 1997 from Jean-Louis Chave: splendid consolation

What is happening in Bordeaux? After the primeurs campaign finally started off seriously, and seemed to be in full swing up until about a week ago - with mostly very uninteresting prices being presented (compared to the 2006 vintage the average price drop is 3%) - the caravan came to a standstill halfway this week. Almost.

The most important release was Château l'Evangile 2007 with an average consumer price - including VAT - of € 112,- (i.e. per bottle). I wonder who would be interested in this wine. It received average ratings, it is from this average drink-soon-or-you-will-be-disappointed,-if-not-already vintage. Okay, the price is 16% lower than the 2006, and 33% lower than the 2005, but don't forget that the exceptional 2005 was 124% more expensive than the 2004! And with that the price for the 2007 is still 50% higher than for the 2004... Yet another proof of the Awful Saw-Tooth Theory (see in 4th paragraph if you're interested). I can't get used to these prices.

Probably the big-name-châteaux are making up their minds now... or give the impression they are... and more uninteresting prices will probably be presented next week. Other wines released this week were Malartic-Lagravière (-3%) and Bernard Magrez' La Tour Carnet (-4%). Click here to see all released wines.

As in the old days, perhaps Hermitage can be helpful. Often average Bordeaux wines were "Hermitagé": some powerful red Hermitage was added to give the wines more colour and structure. A practice that has since long been abandoned - except for a nostalgic experiment (since 2004) from Château Palmer: their Historical 19th Century Wine. Palmer plus 15% syrah from the northern Rhône. Interesting.

HERMITAGE BLANC FROM DOMAINE JEAN-LOUIS CHAVE. LUXURY PROBLEM: WHICH VINTAGE TO CHOOSE...

But the kind of help I mean is mental help. To forget about an overpriced Bordeaux vintage by drinking an (equally overpriced?) Hermitage. An Hermitage blanc in this case. From 1997, and from Domaine Jean-Louis Chave.

And why not enhance a great experience - and foster oblivion - by having the Hermitage saumoné? Sure. Thus I cut fat slices of Scotch "Bawykov" salmon, smoked in French oak and beech, and also in a secret mix of spices, and I put these chunks - with organic butter - on lightly toasted white bread. Dramatically delicious.

The Hermitage is beautiful! The colour deep yellow, the nose squealingly rich, and complex. Matured. Pink grapefruit, ripe apple. Hints of butter and brioche. The corpus a little lighter than expected - and lighter than de 1996 - but with a pleasant (and not quite expected) fraîcheur. Long finish, with a slight impression of tea, and a little nutty. Mmm!

So should you want to suppress your sadness about the Bordeaux 2007 campaign, just add some Hermitage to your... salmon... and you're all set. At least for this weekend.

To be continued, as always.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…