Skip to main content

Biodynamic opulence: Leflaive and L'esquisse

Others have said the same, but if you look at the ongoing improvement in quality of the wines from Giscours and Du Tertre, until today,− if you look at the enormous investments that have been made throughout the last 10-15 years,− if you take into account that Eric Albada Jelgersma had earned enough money to buy Giscours, and later Du Tertre, with the purpose and challenge to transform these potentially grand wines from mediocre crus to truly grand crus, it simply does not make sense to think that Mr Albada Jelgersma commanded to mix up some Haut-Médoc with wine from the Margaux appellation;− to make some minor short-term profit. On announced appeal yesterday's court judgement will probably − and hopefully − be reversed.

Then for something completely different: drinking great wines. Yesterday I enjoyed two beauties: first a Puligny-Montrachet 1er Cru "Clavoillon" 1997 from Domaine Leflaive, and thereafter a L'esquisse de La Tour Figeac 2001. Two very different wines that have one thing in common: advice on biodynamics from guru François Bouchet. Bouchet also consults at Leroy and Chapoutier.

Puligny-Montrachet 1er Cru
To start with the last wine: L'esquisse de La Tour Figeac − the second wine of Château La Tour Figeac − has quite an impressive background, and I could name it "a small Cheval Blanc" (a description that commercially always works well). The reason: until 1879 La Tour Figeac was part of Figeac, and until 1830 Cheval Blanc and Figeac also belonged together. Ergo: La Tour Figeac and Cheval Blanc belonged together.

And with the following the connection is even tightened: Cheval Blanc is known for its high proportion of cabernet franc, and such is the second wine of La Tour Figeac (70% for the 2001 vintage). The vines used for the L'esquisse de La Tour Figeac are also mainly found in the 'Cheval Blanc corner' of La Tour Figeac.

Nice fun facts, but is the wine drinkable? Yes, very much! Beautifully à point now after seven years. Lots of depth and tension. Pure, and a little earthy. Delicious black fruit, succulent and supple.

The second biodynamic wine was the one that we started the evening with: a Puligny-Montrachet 1er Cru "Clavoillon" 1997 from Domaine Leflaive.

Tasting note: fat, ripened nose. Hint of hay, as soft as butter on the tongue, and in the mouth. Broad and complex, yet refined − a perfect whole. Round acids in a long tender finish. Hazelnut. An exalted white, and so vital for its age.

Anyway, all honour to the biodynamic wines. Again a great experience.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…