Skip to main content

Domaine de Chevalier 2003

The hot Bordeaux 2003 vintage. I will never forget our visit to Saint-Emilion on 8 August 2003, when the thermometer rose up to 43 degrees Celsius (almost 110 degrees Fahrenheit). We made a short walk through a vineyard close to Château Matras, and I remember feeling sorry for the vines − it was so shamelessly hot in those shadeless fields...

Shriveled berries in 2003 around MatrasSAINT-EMILION 2003: SHRIVELLED BERRIES AROUND CHATEAU MATRAS (AND ALSO A HEALTHIER BUNCH ON THE RIGHT)

The hot Bordeaux 2003 vintage. More popular in the US than in Europe it seems. From ripe and round and Mediterranean, to cooked and green and unhealthy. Green? Yes. A vine seriously lacking water locks up, and the berries don't properly ripen anymore (called water stress). You end up with green stuff that gets sunburnt. Very different from the taste of physiologically ripe fruit.

This week I experienced (again) how wonderful a 2003 can be. The money that I had earned from working at Château du Tertre in 2006 I fully 'reinvested' in a pile of cases: Bordeauxs from the vintages 2004, 2003 and 2001 which I found at E.Leclerc in Parempuyre (great name for this small town close to Margaux). Among the 2003s that I bought (and recently tasted) were the Margaux cru classés Château Malescot Saint-Exupéry 2003 (not really exciting), Château Dauzac 2003 (quite good) and... the Pessac-Léognan − cru classé de graves − Domaine de Chevalier 2003. Very good!

Domaine de Chevalier 2003 Pessac-Leognan
Some wine professional suffering from occupational disability might reject this wine for its lack of fruit. A fact, but here we ought to look further. This is a kind of peculiarity that I find very exciting.

So what did I encounter? In the nose ripeness and toast (and indeed, no refreshing fruit). Strange enough it is like there is warmth in the juice − merely a sensation, as we tasted the wine at a proper 18 degrees. The wine is full-bodied and very smooth. And in spite of this smoothness, the wine clings to the mouth, resulting in a very long finish, with spiced cookies and sweet liquorice, etcetera... very delicious!

And apparently another Stéphane Derenoncourt achievement. Too bad that only one more bottle remains in my cellar. The consolation: there is Chevalier 2006 and 2007 in my shop. My apologies for this salesman-alike twist at the end of this posting, I don't know if it really makes sense, but well, perhaps it is interesting to know that these beauties are for sale.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…