Skip to main content

Domaine de Chevalier 2003

The hot Bordeaux 2003 vintage. I will never forget our visit to Saint-Emilion on 8 August 2003, when the thermometer rose up to 43 degrees Celsius (almost 110 degrees Fahrenheit). We made a short walk through a vineyard close to Château Matras, and I remember feeling sorry for the vines − it was so shamelessly hot in those shadeless fields...

Shriveled berries in 2003 around MatrasSAINT-EMILION 2003: SHRIVELLED BERRIES AROUND CHATEAU MATRAS (AND ALSO A HEALTHIER BUNCH ON THE RIGHT)

The hot Bordeaux 2003 vintage. More popular in the US than in Europe it seems. From ripe and round and Mediterranean, to cooked and green and unhealthy. Green? Yes. A vine seriously lacking water locks up, and the berries don't properly ripen anymore (called water stress). You end up with green stuff that gets sunburnt. Very different from the taste of physiologically ripe fruit.

This week I experienced (again) how wonderful a 2003 can be. The money that I had earned from working at Château du Tertre in 2006 I fully 'reinvested' in a pile of cases: Bordeauxs from the vintages 2004, 2003 and 2001 which I found at E.Leclerc in Parempuyre (great name for this small town close to Margaux). Among the 2003s that I bought (and recently tasted) were the Margaux cru classés Château Malescot Saint-Exupéry 2003 (not really exciting), Château Dauzac 2003 (quite good) and... the Pessac-Léognan − cru classé de graves − Domaine de Chevalier 2003. Very good!

Domaine de Chevalier 2003 Pessac-Leognan
Some wine professional suffering from occupational disability might reject this wine for its lack of fruit. A fact, but here we ought to look further. This is a kind of peculiarity that I find very exciting.

So what did I encounter? In the nose ripeness and toast (and indeed, no refreshing fruit). Strange enough it is like there is warmth in the juice − merely a sensation, as we tasted the wine at a proper 18 degrees. The wine is full-bodied and very smooth. And in spite of this smoothness, the wine clings to the mouth, resulting in a very long finish, with spiced cookies and sweet liquorice, etcetera... very delicious!

And apparently another Stéphane Derenoncourt achievement. Too bad that only one more bottle remains in my cellar. The consolation: there is Chevalier 2006 and 2007 in my shop. My apologies for this salesman-alike twist at the end of this posting, I don't know if it really makes sense, but well, perhaps it is interesting to know that these beauties are for sale.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…