Skip to main content

Avoiding Champagne breath

After two weeks in South Africa and many others spent agonising over whether to move to Peru or not, I finally had to face up to the pressing matter of discovering a champagne that doesn't make you stink.

Bordeaux wine merchant Millésima held its annual pre-Christmas wine tasting this week, and champagne was the theme. No one was drunk or disorderly, no one was even giggling. A few elegant chortles, one or two high pitched laughs, but no actual rowdiness.

Funny that, after South Africa where drinking and being drunk is all much more relaxed. The extreme downside is that Foetal Alcohol Levels in the Western Cape continue to be one of the highest in the world. Foetal Alcohol Syndrome (FAS), is a form of physical and mental damage that happens when pregnant women drink too much. It is permanently disabling for the baby and the particularly high levels of FAS in the Cape are a hangover, literally, from the days when the dop system − paying a part of a vineyard labourer's wages in wine − was still legal.

The upside is that being on the jol (South African/Afrikaans word for partying, pronounced 'jawl') and getting a bit pissed is really not an issue in SA. Driving should obviously be avoided, but most people I know seem to have extremely efficient guardian angels. The other thing about South Africa is of course that once someone has a house, it is often large, and it's very easy to stay, as the housekeeper will usually cook you breakfast even if your hosts don't appear.

At Millésima the tone was very French, and very serious. Everyone making notes and spitting. It is quite hard to spit champagne, not just because it's nice, but also because all the bubbles mean you froth rather than just spit.

My personal quest for the evening was to find one without that particular bad breath aftertaste you get from many champagnes. In fact it's only recently I've realised it does not have to be an intrinsic part of champagne drinking.

The answer? Jacquesson 2005, Dom Pérignon 2000 and Moët & Chandon 2003. All three are perfectly classic champagnes, and would not surprise anyone − unlike the Krug 1988 I tasted, which was quite strange. Very rarefied and 'dry biscuity'. All three had big bubbly bubbles − also unlike the Krug, which is very fine. And all three were free of that sour aftertaste, which I think is yeasty, and which, although it is very nice when you smell it and first taste it, is not something you want lingering.

There you have it. A bad breath, at least the one caused by champagne, free Christmas and New Year is possible. If one can afford it that is, and if one really cares that much. In South Africa people would just glug it down and get giggly or messy, or both.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 vorst slachtoffers

Het Bordeaux 2017 verslag komt eraan. Er wordt aan gewerkt. In de vorige posting noemde ik al de vorst die eind april 2017 heeft toegeslagen. Bij de volgende domeinen was de schade zo groot dat de wijnen niet en-primeur zullen worden aangeboden.

• Côte de Baleau 2017 • Dassault 2017 • Larmande 2017 • La Tour Figeac 2017 • Montviel 2017 • Siaurac & Plaisir de Siaurac 2017 • Doisy Védrines 2017 • Nairac 2017 • Brun 2017 • Clos du Jaugueyron 2017 • Chantegrive Blanc & Rouge 2017 • Fieuzal Blanc & Rouge 2017 • Fleur de Boüard 2017 • Fugue de Nénin 2017 • La Pointe 2017 • Mauvesin Barton 2017 • Retout Blanc 2017 • Bolaire 2017 • Arsac 2017 • Camensac 2017 • Climens 2017 • Fleur Cardinale 2017 • Fonbel 2017 • Haut Bergey Blanc & Rouge 2017 • Laroze 2017 • Chauvin 2017 • Marjosse Rouge 2017 • Mille Roses 2017 • Arums de Lagrange 2017 • Corbin 2017 • Gironville 2017 • Grand Corbin 2017 • Grand Corbin Despagne 2017 • Chante Alouette 2017 • Des Annereaux 2017
Van sommige wijnen …