Skip to main content

NY wine lover has Pétrus label tattooed

Nothing so frivolous as a champagne tasting, this week in Bordeaux. This week it was all about CO2, with the Bordeaux Wine Board (CIVB) announcing it will reduce emissions by 15% in the next five years. And by 75% by 2050.

The CIVB announced the reduction measures after it spent the last 10 months measuring total wine industry output, estimated to produce 200,000 tonnes of CO2 annually.

The most immediate CO2 culprits are glass bottles, which are to be made lighter, and road transport, which is to be reduced. How exactly all this is to be done, and enforced, is not yet clear, but another announcement is due in February next year.

Apart from that good news, foie gras and tattoos both made it to the top of the news list.

I went to Périgord to interview foie gras producers, checking if the credit crunch was rippling their way yet. It will, but not till after Christmas, they say.

The French can't imagine a Christmas or a New Year without either foie gras or oysters. I don't eat foie gras, and much prefer caviar (farmed if possible), but the foie gras story was an interesting barometer. Luckily for the ducks, the foie gras producers union has recommended that there be a 10% reduction in production numbers by 2009, so they can take a break from being stuffed. Most foie gras in the south west of France is made from ducks not geese, by the way.

Petrus label tattooed
And the tattoo was the story of a New York wine lover, Daniel Sobolevskiy, who had the Pétrus label tattooed on his arm. A spokesperson for the owners, the Moueix family, welcomed the move, saying 'Bravo le tattooist'.

It is quite a complex label, and took three weeks to complete. What I hadn't realised, because I hadn't looked properly − I am not a regular Pétrus drinker, I have to confess, and not for want of liking it − is that it is St Peter on the label. Holding, the keys, not to heaven, but to the Pétrus estate.

Might they not be one in the same though? Father Jack might agree. And if you don't know who Father Jack is, then see YouTube:



Just remember, the humour is 1990's Ireland. But pretty much still applies, unless I've been away too long.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…