Skip to main content

Expected: flavoured barrels!

Flavoured barrels, that's what winemakers, and fussy drinkers, will be picking over next. So just when you thought it was safe to concentrate on soil, the vineyard, the vines, the terroir, and let the whole winemaking process settle back into its place, along come these barrels.

Examples of actual flavours that might potentially be available currently include spicy, tannic and red fruit.

The barrels are the idea of Seguin Moreau, a leading French cooper. Currently the intelligent barrels are still in the research phase, with Seguin Moreau busy working out how different wood molecules react to, and with, the wine stored in them. The current expectation is that they will be ready for commercial sale by 2010/11.

Their potential use will no doubt be controversial and will reignite the whole wood chip discussion, because the ordinary barrels v. flavoured barrels arguments are already similar to the chips v. barrels ones.

Basically you have, on one side, those that say barrels are for slow aeration of the wine, aka 'ageing', and they are not for flavouring the wine. Full stop.

And, on the other, you have those who accept barrels can have a useful influence on the flavour, and think that controlling another aspect of winemaking such as this will be interesting/useful.

It was the same with chips. Are barrels for flavouring wine, in which case chips might do the job, or are they simply for 'ageing' the wine by providing a slow ingress of oxygen, and an equally slow evaporation of some of liquid inside? If it is the second, naturally, chips won't do the job.

It is the same when tea lovers start talking about the differences between tea made in the pot and tea bags. A big palaver with everyone having their own special way and their own special reasoning.

And indeed, so much depends on how chips, or barrels are used, that arguments for and against are almost useless, unless you include how they are used. Which you can't because everyone will do it a different way. Still and all, a few acres of print will be dedicated to the subject in coming years I would guess. You read it here first.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…