Skip to main content

Bordeaux 2008 vintage report − an update

This week I talked about the topic Bordeaux 2008 with John Kolasa, winemaker at Château Rauzan-Ségla and Château Canon, and with Arjen Pen from Château Richelieu (Fronsac).

Since my previous (and first) posting about Bordeaux 2008 (30 October 2008) the wines have evolved a bit further, most importantly the malolactic fermentation has ended. As I wrote before, one of the characteristics of Bordeaux 2008 is its acidity level, which is relatively high. With the "malo" finished, this level has come down. And according to Kolasa a little bit more than expected. The current acidity level is now slightly above that of 2006 and 2007. It gives freshness to the wines.

More in general, Bordeaux 2008 seems to be becoming a vin de garde. However irregular (for details see my previous posting), the growing season was long and relatively warm. As a result the natural alcohol level is quite high, and the wines have a solid structure and much colour. The low yields contribute to this − Bordeaux 2008 showed the lowest yields since the 1991 vintage.

Earlier I mentioned the good results for the cabernets, and the difficulties with merlot (particularly in the Graves region) but this point needs some differentiation, or nuance if you want.

John Kolasa pointed out that on the right bank − in general − the merlot recovered quite well from its difficult start. On the left bank it suffered more. This has to do with the difference in soil type. Simply said, the right bank soil (more clay) is less demanding to the vine − it will be able to show more lenience throughout the growing season. Actually Kolasa thinks the merlot he harvested is of very good quality, perhaps not as great as it was in 2005 and 2006, but better it seems than in 2000 and 2001 for example. A specific year to which we can compare the 2008 right bank? Well, perhaps 1990. For Kolasa the left bank is − more or less − reminiscent of the 1998 vintage.

Arjen Pen is also very satisfied with his merlot, even more so than with his cabernets (but he is most satisfied with his malbec!). He points out that for various domains the amount of rot in the vineyards − in the end − determined the moment to harvest the cabernets − simply the result of the very long season.

So time will tell if we can talk about a left or right bank vintage, and as Arjen Pen rightly points out, it is often too simple to summarise a vintage as − just − a left or right bank vintage. But most important, it seems that with 2008 we are looking at a good Bordeaux vintage!

My next posting will be about the Bordeaux 2008 primeur campaign − what to expect from it (or not) in this period of financial crisis… but first I will be visiting… la Champagne!

Added April 2009: More Bordeaux 2008:
Bordeaux 2008 on Bordoverview
Bordeaux 2008 offers
and various other postings on this blog

Comments

Anonymous said…
Nice, i learned alot from your page, thanks my friend.

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…