Skip to main content

How does rosé age?

I live on the third floor in a new apartment building in the Jordaan in Amsterdam, so I don't have a basement, and unfortunately that means I don't have a wine cellar. But cellars are not an uncommon feature among Amsterdam's older houses; whether or not they are suited for wine storage is another question. Among other things, a good cellar requires ventilation.

wine tasting in the Corvershof
But there are some truly amazing cellars or caves in Amsterdam. My personal favourite is the cave of the Corvershof, built in 1723 and is now the location of Tastevin Dehue and wine educator Sander Salburg's Wines Unlimited, on the Nieuwe Herengracht. A tasting here by candlelight is a truly unique experience. Such a beautiful old cellar does however come with a price: several years ago, the brick walls and roof started leaking, requiring them to pump a special foam into the masonry, an expensive undertaking.

Yes, there definitely are beautiful cellars in Amsterdam, I just don't happen to have one. So I did the next best thing: I used my ground floor storage space (known in Dutch as the "box"). It's in a shady part of the building, is locked and is generally quite cool. In fact, I have to say after monitoring the temperature over the last year, I'm quite impressed. When the mercury rose to close to +30º Celsius this past summer, the box stayed reasonably cool at 15º. And as I write this, with the outside temperature being -6º, the box is a balmy +7º.

I know this is not completely ideal, but look it's not like I'm storing Lafite-Rothschild down there. My box is not meant for long-term storage of wine, at least I don't think it is. But as for the question "how does rosé age," the answer is not very well. We all know rosés should be drunk young, though quality rosés have a slightly longer life. So I was rather chagrined to find, while poking around in my "cellar" recently, that I still had two bottles of rosé from 2005. Not extremely old but getting onto four years now. The good news is this is quality rosé: Reuilly, François Charpentier, a full-bodied, mineral style Pinot Gris rosé vinified in the same way as a red wine, six weeks of skin contact at 6° Celsius and a slow, cool yeasting.

I sell this wine and enjoy it often in the summer; I know it well. And so my first taste led to disappointment: the wine had lost its fruit, both in the nose and the mouth. But it was a bit thick in the mouth; that was something new. And there was just a subtle hint of raspberry. Above all the wine was mineral, dry, and the more I drank it the more I was pleased. This was actually quite special, like a dry aged quality Sauvignon Blanc with a hint of red fruit, if you will. And then there are people who say Sauvignon Blanc doesn't age well either, but this is Pinot Gris.

That last bottle is for me. However the '06 is available, and I would recommend laying a few bottles around for 2010. I know I will. By the way, don't try this with your supermarket rosé.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…