Skip to main content

Domaine de la Laidière, Bandol rosé

Dwayne Perreault − In this time of rosé confusion, let's make it a point to drink quality rosé.

By confusion, I'm referring to the recent decision in Brussels to allow EU wine producers to make rosé simply by mixing red and white wines. Bah. I'm sure there are people somewhere who've been doing this at home for years. Thankfully, this ridiculous legislation has been rescinded.

But by quality I could be talking about rosés from a wide range of regions, as quality rosés are made everywhere from Rioja to Hungary (and strangely, not so very many in Italy).

But if I think of top rosé, I think of wines from the Loire, Bordeaux and Provence. I've previously posted on an elegant rosé from the Loire with some (limited) ageing potential, Reuilly, François Charpentier and I recently tasted a beautiful, more fleshy rosé from Bordeaux which David wrote about, le Rosé de Soutard. So now a wine from Provence, where a great many rosés are made, including some of the best like this Bandol, Domaine de la Laidière 2007.

Bandol is primarily Mourvèdre country, which makes for dark, earthy and tannic reds such as the excellent Domaine Tempier 'Cabassaou' 2000 and 1998, which I both recently tasted. But this rosé also contains some Grenache and Cinsault, which results in a highly refined, very pale rosé with a mineral structure and extremely well-balanced acidity. This wine is not nervous, but very firm. A solid, dry rosé with practically no sweetness, other than a fleeting hint of strawberry. A perfect wine for a Mediterranean fish like a Dorado, which due to global warming is now showing up in North European waters. I baked one in the oven with Italian herbs and sun-dried tomatoes, and added a splash of the Bandol. Yum. While drinking the wine I could smell the fish on my fingers, and it felt for a moment I was in Bandol itself, sitting on a terrace near the sea. Instead I'm just sitting in Amsterdam, smelling my fingers. But I'm drinking excellent wine.

But speaking of rosés with ageing potential, this article claims this wine can age for 20 years.

Domaine de la Laidière is normally available only in the better restaurants in Holland, but if you live in Amsterdam you can also order it here: www.wineontime.nl.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 vorst slachtoffers

Het Bordeaux 2017 verslag komt eraan. Er wordt aan gewerkt. In de vorige posting noemde ik al de vorst die eind april 2017 heeft toegeslagen. Bij de volgende domeinen was de schade zo groot dat de wijnen niet en-primeur zullen worden aangeboden.

• Côte de Baleau 2017 • Dassault 2017 • Larmande 2017 • La Tour Figeac 2017 • Montviel 2017 • Siaurac & Plaisir de Siaurac 2017 • Doisy Védrines 2017 • Nairac 2017 • Brun 2017 • Clos du Jaugueyron 2017 • Chantegrive Blanc & Rouge 2017 • Fieuzal Blanc & Rouge 2017 • Fleur de Boüard 2017 • Fugue de Nénin 2017 • La Pointe 2017 • Mauvesin Barton 2017 • Retout Blanc 2017 • Bolaire 2017 • Arsac 2017 • Camensac 2017 • Climens 2017 • Fleur Cardinale 2017 • Fonbel 2017 • Haut Bergey Blanc & Rouge 2017 • Laroze 2017 • Chauvin 2017 • Marjosse Rouge 2017 • Mille Roses 2017 • Arums de Lagrange 2017 • Corbin 2017 • Gironville 2017 • Grand Corbin 2017 • Grand Corbin Despagne 2017 • Chante Alouette 2017 • Des Annereaux 2017
Van sommige wijnen …