Skip to main content

Tastings, tastings and more tastings (poor teeth)

There have been many tastings over the last days and weeks, tastings that I actually ought to write about, because of the wines that I tasted. But writing takes time, and time is limited, so in this posting I briefly bundle some impressions.

Last Monday I attended an impressive tasting at Paleis Het Loo - the former royal residence in the town of Apeldoorn - hosted by P. de Bruijn Wijnkopers. Most of the wines were presented by the winemakers (or châteaux managers) themselves, so the wonderful Leflaives (a/o Clavoillon, Les Pucelles, Chevalier Montrachet) were poured by Anne-Claude Leflaive, the gracious Comte Lafons by Dominique Lafon, Giscours and Du Tertre by Alexander van Beek, and Haut-Bailly by Véronique Sanders, to mention just a few. For me one of the highlights was to taste the - lovely - Du Tertre 2006 again: I worked on the vinification of this wine [pdf].

From Véronique Sanders I finally got the explanation for the word "Parde" in La Parde de Haut-Bailly. It is nothing more than the name of a parcel, a vineyard, and this, for its part, is called after an old indigenous grape variety. Sanders and her team are thinking of altering the name of Haut-Bailly's second wine, but I hope they stick to this original name - it just sounds good to me.

Earlier, on 5 June, there were two tastings on one day. The first one I hosted myself, I presented the wines that I import to a group of Dutch wine writers: Nicolaas Klei, Hans Melissen, Frank Jacobs and Mariëlla Beukers (she already blogged about the event, in Dutch). I should be honest with you, dear reader, as always, so it must be said that these professionals were very enthusiastic about the wines. The proof: they bought. It had not been my intention to sell that day, but well, I wasn't really against it either.

After this tasting I felt content, and also a little tired. So I attended the next tasting without notebook (which I never do), to sit back, relax, and taste. Ignorant of what was to follow...

...instead of tasting notes I simply present the wines in some pictures (showing 6 of the 10 wines), and I refer you to the notes made by my friend Jan van Roekel, with whom I travel to Burgundy again tomorrow. More about that later of course.

Dauvissat and d'AuvenayVINCENT DAUVISSAT CHABLIS 1ER CRU "LA FOREST" 2004 AND DOMAINE D'AUVENAY AUXEY-DURESSES "LES BOUTONNIERS" 2004 (A-MA-ZING WINE)

2x Vosne-Romanée 1er cru Les/Aux Brulées: René Engel & Méo-Camuzet2x VOSNE-ROMANEE 1ER CRU LES (or AUX) BRULEES 2001: DOMAINE RENE ENGEL AND DOMAINE MEO CAMUZET. DIFFERENT BUT BOTH GREAT.

2x MAISON LEROY: BOURGOGNE BLANC 2002 AND MEURSAULT 1ER CRU "LES PERRIERES" 1995 (WHAT A GREAT MEURSAULT!)

Further reading: Jan van Roekel's tasting notes on Burgoholic...

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…