Skip to main content

Tastings, tastings and more tastings (poor teeth)

There have been many tastings over the last days and weeks, tastings that I actually ought to write about, because of the wines that I tasted. But writing takes time, and time is limited, so in this posting I briefly bundle some impressions.

Last Monday I attended an impressive tasting at Paleis Het Loo - the former royal residence in the town of Apeldoorn - hosted by P. de Bruijn Wijnkopers. Most of the wines were presented by the winemakers (or châteaux managers) themselves, so the wonderful Leflaives (a/o Clavoillon, Les Pucelles, Chevalier Montrachet) were poured by Anne-Claude Leflaive, the gracious Comte Lafons by Dominique Lafon, Giscours and Du Tertre by Alexander van Beek, and Haut-Bailly by Véronique Sanders, to mention just a few. For me one of the highlights was to taste the - lovely - Du Tertre 2006 again: I worked on the vinification of this wine [pdf].

From Véronique Sanders I finally got the explanation for the word "Parde" in La Parde de Haut-Bailly. It is nothing more than the name of a parcel, a vineyard, and this, for its part, is called after an old indigenous grape variety. Sanders and her team are thinking of altering the name of Haut-Bailly's second wine, but I hope they stick to this original name - it just sounds good to me.

Earlier, on 5 June, there were two tastings on one day. The first one I hosted myself, I presented the wines that I import to a group of Dutch wine writers: Nicolaas Klei, Hans Melissen, Frank Jacobs and Mariëlla Beukers (she already blogged about the event, in Dutch). I should be honest with you, dear reader, as always, so it must be said that these professionals were very enthusiastic about the wines. The proof: they bought. It had not been my intention to sell that day, but well, I wasn't really against it either.

After this tasting I felt content, and also a little tired. So I attended the next tasting without notebook (which I never do), to sit back, relax, and taste. Ignorant of what was to follow...

...instead of tasting notes I simply present the wines in some pictures (showing 6 of the 10 wines), and I refer you to the notes made by my friend Jan van Roekel, with whom I travel to Burgundy again tomorrow. More about that later of course.

Dauvissat and d'AuvenayVINCENT DAUVISSAT CHABLIS 1ER CRU "LA FOREST" 2004 AND DOMAINE D'AUVENAY AUXEY-DURESSES "LES BOUTONNIERS" 2004 (A-MA-ZING WINE)

2x Vosne-Romanée 1er cru Les/Aux Brulées: René Engel & Méo-Camuzet2x VOSNE-ROMANEE 1ER CRU LES (or AUX) BRULEES 2001: DOMAINE RENE ENGEL AND DOMAINE MEO CAMUZET. DIFFERENT BUT BOTH GREAT.

2x MAISON LEROY: BOURGOGNE BLANC 2002 AND MEURSAULT 1ER CRU "LES PERRIERES" 1995 (WHAT A GREAT MEURSAULT!)

Further reading: Jan van Roekel's tasting notes on Burgoholic...

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…