Skip to main content

William Fèvre; real Chablis

Dwayne Perreault − "Real Chablis," I was told while still an apprentice, "comes from Kimmeridgian clay, and if it doesn't, it isn't Chablis." So what is this magical clay, so important that it determines the very essence of France's most famous white wine?

ChablisTHE SECRET TO CHABLIS' TERROIR: AMMONITE WITH OYSTERS ATTACHED

About 150 million years ago, in the Kimmeridgian era (the upper Jurassic geological period, when dinosaurs still roamed the earth), Chablis and all of Burgundy was an inland sea. Today, Chablis' marl and clay limestone soils contain copious amounts of oyster fossils and ammonites from that period, and it is these fossils which give Chablis its mineral character, and in the better crus its gunsmokey, flint-like bouquet.

Kimmeridgian clay, by the way, also supplies 95% of the petroleum in the North Sea. Handy stuff.

I'm always up for a good bottle of "oesterwater," as the Dutch call it, so I was delighted to attend a tasting of six different wines from William Fèvre, one of Chablis' bigger and better known producers. In fact, 15% of all Chablis Grand Crus come from this house.

We began with a Petit Chablis 2007. These wines come from less favourable sites as their name suggests. No great complexity here, but a nice neutral wine with a steely green mineral tone. This was followed by the Chablis 2007, also mineral in character but thicker in the mouth with more citrus and white fruit, and what I would describe as a bit of sheep's cheese in the nose.

It was then time to try the Premier and Grand Crus, which come from the best sites, often on hillsides which offer some protection against frost, and all Grand Crus facing south for maximum exposure to the sun. First, Premier Cru Fourchaume 2006, slightly smokey with small citrus fruit and an impressively long aftertaste. I'm always amazed by how long Chablis' strange sour aftertaste can hang around in the mouth. This was followed by Premier Cru Montmains 2006, less fruity than Fourchaume, more mineral in character, full, fat and silky in texture. My personal favourite thus far.

Grand Cru Valmur 2006, however, made all the others pale a bit in comparison. A mineral wine with smokey flint and firestone in the nose. Beautifully integrated acidity with complicated tones of stoney minerals: in a word, fossilific.

We finished off with a trick wine. It didn't taste like Chardonnay, because it wasn't. Saint-Bris is the only area within Chablis where wines are made from Sauvignon Blanc. The 2006 seemed a bit silent, but then what should one expect after tasting these top Chardonnays?

What did we eat with our Chablis? A five year old Dutch farmer's cheese, sushi and... oysters, of course! Both fin de claire and Zeeuwse. Delicious. Thanks to Esmee Jongedijk for hosting this evening.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…