Skip to main content

What we've been drinking lately

Busy times for a wine merchant, December, but a blog needs to be fed. Perhaps my postings will be a little shorter these days. In this one I briefly mention some of the wines we've been drinking − some interesting, and some great.

Barnaut Millésime 1999 and Dauvissat Chablis Premier Cru 'La Forest' 2004
These first two bottles both unquestionably belong to the category "great". I love Barnaut, but I hadn't tasted their Millésimé yet. Wow! This is a different world − another dimension added, an extra depth, call it complexity. You smell this champagne from a distance. The wine is ripe but there is - still - plenty of freshness in this 1999. Bread and some yeast in the nose, and a certain creamy touch. A very soft champagne, and simply delicious. Then the Dauvissat, another experience! Tight and intense, mineral. Ripe and somewhat spiced, plus a hint of honey. These are two wines I do not mind waking up for.

Ramonet Chassagne-Montrachet white and red
One evening we opened two Chassagne-Montrachets from Domaine Ramonet, one white, a Villages from 2004, and a red, the Premier Cru "Clos de la Boudriotte" 1999. I didn't take any notes, only a picture. The evening was very good, and these Ramonets without doubt contributed to that. These two wines simply prove (again) that Ramonet is a great producer. Both wines were very 'drinkable', digestible, elegant and characterful. This is the style of Burgundy I like.

David Léclapart L'Amateur
David Léclapart is a purist. Organic, to start with. And no liqueur d'expedition after dégorgement. But not just that: the little bit of champagne that is lost with the dégorgement is not compensated - the bottle is not topped up. So Léclapart takes "no liqueur d'expedition" very literally - simply nothing is added. At first we had to get used to the taste of this champagne; it is truly very dry, like chewing on stone. But very pure and fresh too. And the further we got (towards the bottom of the bottle) the more we liked it. Always a good sign, but I wouldn't really call this a "commercial" champagne. Something for devotees for sure.

Frank Phélan, Labégorce-Zédé & La Parde de Haut-Bailly 2006
Finally some Bordeaux 2006 samples crossed our path. They were very young, so I retasted the day after. My final verdict: I prefer La Parde de Haut-Bailly. The first evening it was the Labégorce-Zédé that came across best, for it is more approachable - a slightly lighter structure with more obvious oak (and fresh leather and mint). What I was wondering also: am I sensing the hand of the new owner, is there a bit more make-up (and modernity) in this wine, compared to the 2005?

La Parde de Haut-Bailly especially showed its beauty the second day, when the tight fruit had opened itself somewhat. It is a powerful wine, energetic, with healthy and tough purple young fruit. It has a bright future.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…