Skip to main content

What we've been drinking lately

Busy times for a wine merchant, December, but a blog needs to be fed. Perhaps my postings will be a little shorter these days. In this one I briefly mention some of the wines we've been drinking − some interesting, and some great.

Barnaut Millésime 1999 and Dauvissat Chablis Premier Cru 'La Forest' 2004
These first two bottles both unquestionably belong to the category "great". I love Barnaut, but I hadn't tasted their Millésimé yet. Wow! This is a different world − another dimension added, an extra depth, call it complexity. You smell this champagne from a distance. The wine is ripe but there is - still - plenty of freshness in this 1999. Bread and some yeast in the nose, and a certain creamy touch. A very soft champagne, and simply delicious. Then the Dauvissat, another experience! Tight and intense, mineral. Ripe and somewhat spiced, plus a hint of honey. These are two wines I do not mind waking up for.

Ramonet Chassagne-Montrachet white and red
One evening we opened two Chassagne-Montrachets from Domaine Ramonet, one white, a Villages from 2004, and a red, the Premier Cru "Clos de la Boudriotte" 1999. I didn't take any notes, only a picture. The evening was very good, and these Ramonets without doubt contributed to that. These two wines simply prove (again) that Ramonet is a great producer. Both wines were very 'drinkable', digestible, elegant and characterful. This is the style of Burgundy I like.

David Léclapart L'Amateur
David Léclapart is a purist. Organic, to start with. And no liqueur d'expedition after dégorgement. But not just that: the little bit of champagne that is lost with the dégorgement is not compensated - the bottle is not topped up. So Léclapart takes "no liqueur d'expedition" very literally - simply nothing is added. At first we had to get used to the taste of this champagne; it is truly very dry, like chewing on stone. But very pure and fresh too. And the further we got (towards the bottom of the bottle) the more we liked it. Always a good sign, but I wouldn't really call this a "commercial" champagne. Something for devotees for sure.

Frank Phélan, Labégorce-Zédé & La Parde de Haut-Bailly 2006
Finally some Bordeaux 2006 samples crossed our path. They were very young, so I retasted the day after. My final verdict: I prefer La Parde de Haut-Bailly. The first evening it was the Labégorce-Zédé that came across best, for it is more approachable - a slightly lighter structure with more obvious oak (and fresh leather and mint). What I was wondering also: am I sensing the hand of the new owner, is there a bit more make-up (and modernity) in this wine, compared to the 2005?

La Parde de Haut-Bailly especially showed its beauty the second day, when the tight fruit had opened itself somewhat. It is a powerful wine, energetic, with healthy and tough purple young fruit. It has a bright future.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…