Skip to main content

Light red wines from the Loire

In my last post I wrote about basic Burgundies that I really like. Today I will broaden the subject of... dangerously delicious wines, i.e. light, fresh, pure and highly digestible red wines.

Damien Delecheneau Touraine Amboise Bécarre
I confess: the more wines I have tasted, the more that I love (good) light red wines; and also, the better I know what it is that I wish to find in these wines: besides the aspects mentioned above that is: energy and life. These wines are dangerous because they are so easy to drink.

Besides Burgundy great light reds can be found in the Loire valley. I have tasted many reds from this region and there are - at least - two wines that I fell in love with: the Orléans rouge from Hubert Piel's Clos Saint-Fiacre and the Touraine Amboise "Bécarre" from Damien Delecheneau. Both wines definitely will not please everyone. People who search for fat, oak and velvet will not understand why one would drink these wines.

Fat, oak and velvet can be lovely to smell and taste, say as lovely as a Belgian chocolate can be. I will never say No to a delicious Neuhaus bonbon. And I will even eat two or three of these bonbons, but more... that's getting kind of difficult. It's the same with wine. I love the taste and the mouth-feel of - say - a Californian Zinfandel from Seghesio Family Vineyards (Healdsburg) which was recently offered to me. As impressive and beautiful as a Neuhaus, balanced power, acidity as well... very convincing and grand. But at the same time: two glasses is enough.

The subject of light red wines is definitely a pet topic at the tastings that I organise, at least most of the time. It can be difficult to accept that some people simply have a totally different opinion about it and do not like the supple youthfulness that I'm introducing. At the same time it's great when people freak out when they taste the pure cabernet franc from the mentioned Bécarre, or the Champagne-blend pinot meunier plus pinot noir from the northerly Orléans rouge.

If you are curious, check out my offers or contact me. I think you won't be disappointed. Perhaps you will be surprised. By the way, the inspiration for this posting comes from another refreshing drink: a Kir Royal. Tonight I felt the decadent urge to mix my Champagne Barnaut Grande Réserve Brut with a shot Crème de Cassis de Dijon from Edmond Briottet. Let me conclude: highly recommended.

Comments

Gregg Ushiroda said…
Please try some of the basic Chinon bottlings from Bernard Baudry as well. Great food wines.

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…