Skip to main content

Various things written down on Sunday evening

For my last posting I tasted a ship load of wines, so this posting will be nothing more than a short hello. As I've said before, maintaining a blog takes a lot of work, and time, which I do not always have, especially not towards the end of the year. So this will be an 'easy' posting, mentioning some things that I think are worth mentioning.

WineLife Magazine. For those of you who read Dutch, the new WineLife is out. A special Champagne issue, with only one shortcoming, the great Champagnes that I import (Barnaut, Ulysse Collin and Georges Laval) are not listed. But one of the articles (about Champagne) is from me, and there's a very interesting article about cruising Burgundy by Jan van Roekel.

There was a bubbly party for the launch of this new WineLife issue, and for the presentation of the first book from Huib Edixhoven (sorry guys, again written in Dutch). I will see him tomorrow and I have to admit to him that I didn't start reading yet... But I hope his book will have lots of success!

On our way home from that party, a little light in the head from all Jacquesson etc., we decided we wanted to eat something very French. Unfortunately the very French restaurant was full, but then, at once, we were in total luck: in another street I heard someone say "they have a Beaujolais Nouveau evening". They what? They appeared to be talking about the restaurant across the street, and upon further investigation I saw that they were pouring Château Cambon made by Marcel Lapierre's son Mathieu (read: one of the best Nouveaus around). We popped in and were very happy to hear that there was exactly one last table available!

We had blood pudding and Boeuf Bourguignon, and had a guest at our table! It appeared that the importer of this wine (one of the importers) was present that evening. So we emptied several lovely Cambons with Rein Dieben from Wijnkoperij de Loods (Breda). Needless to say we had a great evening.

In the meantime several of 'my' wines ended up in several publications. Much praise this time for Château Brown rouge 2005 (Pessac-Léognan, as a result almost sold out), Yves Martin's Sancerre Chavignol, Champagne Ulysse Collin, Delecheneau's Nouveau Nez, and even some more wines. I still have to update the press-section of my website...

Well, there's no chance for me to be bored. I also had a great Grand Bordeauxs tasting where the most popular wines were the Clos du Jaugueyron 2006 (as always), the G de Château Guiraud 2009 (also as always) and the Château du Tertre 2006. That year I worked at Du Tertre, so I'm glad it is being received so well! I'm almost sold out for this lovely Margaux, and that's both a good and a bad feeling.

Finally worth mentioning: at my eBay auction a La Tâche 1989 fetched just over 900 euro's. A good catch for the buyer, but what a lot of money! And then to realise: at the time the wine just hit the market, it was sold for 'just' 150 euro!

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…