Skip to main content

Visit to Paul Mas, Part 2

Dwayne Perreault — To continue from my last posting, on visiting Domaine Paul Mas near Pézénas in the Languedoc, the red wines were presented by Cédric Deniset, European Sales Manager.

We first tasted the Vignes de Nicole Cabernet Sauvignon/Merlot 2009 (€8.50). A very fragrant, ruby red wine with cherries and some strawberry jam in the nose. Tart red fruits, also some black currants, quite full bodied and very pleasant to drink.

Chateau de ConasChâteau de Conas, seated within the Domaine Paul Mas

The Vignes de Nicole Cabernet Sauvignon/Syrah 2009 (€8.50) is much darker, both in its colour and bouquet, but the taste is still predominantly red fruits, with very strong tannins backing it up. This is a solid wine.

The next two wines were both Languedoc grand crus. Many people may still be unaware that the Languedoc has grand crus; there are now ten. According to Rosemary George MW, the complete list is:

- Minervois la Livinière
- Corbières Boutenac
- Saint Chinian Roquebrun
- Saint Chinian Berlou
- Terrasses du Larzac
- Grès de Montpellier
- Pic Saint Loup
- Pézenas
- La Clape
- Limoux (still white and some sparkling wines)

First up, the Terrasses de Larzac, Mas de Mas 2007, made from Syrah, Mourvèdre, Carignan and Grenache. Terrasses de Larzac is a small new appellation created in 2005, and home to Mas de Daumas Gassac. This wine has luxurious fruit with dark jam notes and some residual sweetness, yet remains dry. Softer tannins, really nice and ready to drink, but can easily age another 5-6 years.

Jean-Claude MasJean-Claude Mas

The Grès de Montpellier, Mas de Mas 2009, however, is clearly not ready yet. Some dark fruit in the nose, with a slight acetone. The taste is extremely tannic. It was interesting to taste this wine in its development, as some bottle ageing is needed.

The last wine I’ll comment on was actually a gift from Cédric, which I enjoyed six weeks later back in Amsterdam. The Côteaux du Languedoc, Château Paul Mas, Clos des Mures is one of the first wines Jean Claude Mas made. Cédric recommended decanting this 2009 and it was remarkable, very nice silky texture with bright red and black forest berry notes. Full bodied and with fresh acidity, very well balanced in a long, shining aftertaste.

If you happen to live in the Amsterdam area, I am hoping to organize a tasting by Paul Mas hopefully in late fall in Wijnhuis Zuid. If I am successful, information will appear on our website.

I will be returning to the Languedoc in a few weeks, to do a short apprenticeship at Mas des Dames. More on that to follow. But before that, I have a report to make on a winery in Maryland of all places, right in Robert Parker’s backyard.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.


Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…