Skip to main content

Bordeaux 2012 verslag deel 1

Een grote Bordeaux drink je meestal niet als ie jong is. Eerst gaat de wijn een paar jaar de kelder in. Want datgene wat maakt dat de wijn jaren en soms decennia kan rijpen, dat maakt ’m in z’n jonge jaren juist zo moeilijk te benaderen: harde tannines, ferme zuren, brutaal ruig fruit.

Maar niet alle jonge Bordeaux’s zijn zo onbenaderbaar. Het heeft ook veel te maken met de stijl van de wijn. Een extreem voorbeeld: Le Pin, een van de iconische wijnen uit Pomerol. Deze wijn is zo verfijnd en delicaat dat ie jong al volstrekt onweerstaanbaar is. Andere wijnen zijn juist bedoeld om pas na jaren open te trekken, denk aan de drie Léoville’s uit Saint-Julien.

Ook het jaar is zeer bepalend: 2012 is zo’n jaar waarin verscheidene primeur-wijnen al bijna drinkbaar zijn. Het is een jaar met veel fruit, veelal rijp fruit met vaak ook een wat zoetig karakter. Maar 2012 is niet zoals z’n monumentale voorgangers 2009 en 2010. Het zit iets ingewikkelder.

Bordeaux 2012 is niet easy te noemen. Het weerbarstige weer leverde een grillig groeiseizoen op, een seizoen van uitersten. En als de uitgangspunten uitdagend zijn heb je al snel een ‘heterogeen’ jaar: de een weet iets moois te maken, en de ander slaagt daar minder in. Kunde en talent zijn bepalend – en een beetje geluk, dat ook.

De basis is altijd het weer. Daarom is het goed om het groeiseizoen nader te beschouwen. Hiervoor volg ik het uitstekende weerverslag van Gavin Quinney.

Het eind van de winter – februari en maart – waren droog en koud, en toen de stokken later dan normaal ontwaakten uit hun winterslaap kwam de regen in april met bakken uit de lucht vallen – april was een buitengewoon natte en koude maand voor Bordeaux. De start van het groeiseizoen was daarmee moeizaam en traag.

De maand mei was vriendelijk, wat de ontwikkeling van de wijnstokken ten gunste kwam. Ook omdat het de opmars van schimmels (door al die nattigheid in april) een halt toe kon roepen. Maar in juni tijdens de bloei volgde een nieuwe tegenslag: weer regen en kou. De gemankeerde bloei zorgde voor een onevenwichtige vruchtzetting.

Een bekend gegeven voor Bordeaux is: een goed jaar is een droog jaar. Wat dat betreft was er voor 2012 aanvankelijk niet veel hoop. Maar toen nam de zomer een goede wending: het werd drie lange maanden warm en droog. Juli, augustus en september, waarbij augustus zelfs extreem warm en droog was.

Na april was augustus dus de tweede volstrekt extreme maand in het groeiseizoen van de 2012’s, alleen dan helemaal aan het andere uiterste van het spectrum. Stokken die minder diep wortelen – jonge stokken – en planten die op droge grond staan – doorgaans de betere gronden – hadden het soms moeilijk. Als de ontwikkeling van de plant door gebrek aan water tot stilstand komt, komt ook de fysiologische rijping van de druiven tot stilstand.

Onder invloed van de blakerende zon barst in het ongunstigste geval zelfs de druivenschil open, deze druiven worden onrijp gebakken. De gelukkige producent die besloten heeft niet te ontbladeren trekt dit jaar aan het langste eind: hij ziet zijn druiven door het groen beschermd tegen de ergste hitte.

En dan komen we bij de oogst, die na de trage start van het groeiseizoen laat was. Droog wit werd bij goed zomerweer geoogst in de eerste helft van september. Merlot werd eind september – begin oktober binnengehaald, ook bij goed weer.

De cabernets werden halverwege oktober binnengehaald, en de châteaux die vroeger plukten zijn dit jaar in het voordeel geweest: op 19 en 20 oktober heeft het enorm geregend, wat voor de later plukkende domeinen ongunstig is geweest. Zeker fruit dat al in meer of mindere mate beschadigd was geraakt door de hitte was kwetsbaar voor de regen.

Sauternes, waar laat wordt geplukt, is ook gebukt gegaan onder de regen, wat er voor heeft gezorgd dat 2012 voor Sauternes geen goed jaar is. Zo zal er geen Yquem 2012 en geen Rieussec 2012 komen. Guiraud 2012 wel, maar alleen na extreem strenge selectie (met als resultaat een bijna hilarisch lage opbrengst van 8 hl/ha).

De moeilijke bloeiperiode en de ongelijke vruchtzetting die daarvan het gevolg was (zie hierboven), resulteerde in een nogal ongelijkmatige rijping van het fruit. Waardoor in het algemeen selectie van groot belang is geweest: alleen het fruit dat à point rijp was diende te worden geselecteerd – de onrijpe en overrijpe druiven van dit ongelijkmatige jaar moesten er zo goed mogelijk uit worden gepikt.

De uitkomst: qua volume is de 2012 oogst klein. En de domeinen die een strengere selectie hebben toegepast hebben duidelijk de kwalitatief betere wijnen neergezet. De hard oprukkende optical sorting machines hebben dit jaar ook duidelijk hun steentje kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. Maar omdat dit soort technieken peperduur zijn kan niet iedereen daarvan profiteren – de rijkere grands cru's zijn hier meestal in het voordeel.

Als we ons richten op de beste wijnen van 2012 kunnen we volgende stellen. De natte april-maand voorzag de wijngaard van voldoende water zodat de planten een warme en droge zomer aankonden, waarin het fruit goed kon rijpen. Daarop volgde een strenge selectie. In verschillende appellations hebben we zeer aantrekkelijke wijnen geproefd. Wijnen die vaak jong al gedronken zullen kunnen worden. Maar ook vaak met voldoende structuur om nog een behoorlijke tijd in de kelder te kunnen doorrijpen.

Met de dalende prijzen kan 2012 wel eens een heel koopwaardig jaar worden. In de volgende posting: de lijst met de favorieten van Bolomey Wijnimport. Voor de releases zie de speciale Bordeaux 2012 pagina.

Comments

Julien said…
Excellent post!

Popular posts from this blog

Bordeaux 2016 grootste aanraders

Tips Bordeaux 2016 - Evenals vorige jaar presenteer ik weer de hitparade, de hall of fame. Subjectief, en mag best tot verhitte discussies leiden, allemaal goed. Dit is wat we dit jaar vonden. Op deze apenrots alleen de rode wijnen.

De meer betaalbare wijnen, de kleinere châteaux, komen in een volgende posting aan bod. Evenals de witte wijnen. Per cijfer staan de wijnen alfabetisch. En de Top Tweede Wijnen Bordeaux 2016 staat onderaan.

Omissie: Gruaud Larose 2016 hebben we niet geproefd. Op de proeftafel stond een lege fles. Ook gemist helaas: Haut Batailley 2016. Meestal gaaf, maar François-Xavier Borie had 'm er dit jaar niet bij staan - tot nu toe werd deze wijn steevast samen gepresenteerd met de Grand Puy Lacoste.

20
Ausone 2016
Lafite Rothschild 2016
Margaux 2016
Petrus 2016

19½
Canon 2016
l’Eglise-Clinet 2016
Haut-Bailly 2016
Haut-Brion 2016
Latour 2016
Montrose 2016
Palmer 2016
Le Pin 2016
Pontet-Canet 2016
Vieux Château Certan 2016

19+
La Conseillante 2016
Domaine de Chevali…

Bordeaux 2016 kooptips linkeroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter linkerzijde van Gironde en Garonne - Leuk natuurlijk al die dure jongens (uit de vorige posting), maar wat zijn nou de wijnen die je straks makkelijk opentrekt, en waar je misschien extra van geniet omdat het ook nog eens zo'n leuk koopje was? We hebben de grootste aanraders op rij gezet. We volgen min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Mauvesin Barton 2016 Moulis
Eigenlijk is dit geen killer wine. Geen tot nederigheid stemmend zwaargewicht die proevers besmuikt naar elkaar laat knikken, daarbij sjonge jonge mompelend of iets dergelijks. Nee, als hier iets of iemand bescheidenheid aan de dag legt dan is het de wijn zelf. Dit is een eerlijke, ingetogen Médoc met fijne klassieke trekken. Voornaam zonder gedoe. Mooi puur fruit, heel goed in balans. Elegant en sappig. En en bouche uitgesproken energiek. Kleine Barton waar je blij van wordt. Mauvesin Barton 2016.

Potensac 2016 Médoc
Uit de stal van Léoville l…

Bordeaux 2016 kooptips rechteroever

Kooptips Bordeaux 2016 - de value-for-money killer 2016's ter rechterzijde van Gironde en Garonne - Het heeft even geduurd, maar hier is dan de laatste posting met tips, de leukste betaalbare primeurs uit Saint-Emilion en Pomerol en omstreken. We volgen weer min of meer de volgorde van de lijst met ons aanbod.

Fonroque 2016 St-Emilion
Deze wijn hoort hier eigenlijk niet thuis. Als 'Grand Vin', deze biodynamische Grand Cru Classé van mooi terroir nabij de heuvel van St-Emilion (het dorp). Wél een wijn die ongehoord goed is én zeer betaalbaar. Mijn proefnotitie schudt Pavlov wakker, en dat midden op de dag. Expressief, rood fruitig en soepel. Intens, evenwichtig en met levendige zuren. Veel precisie en frisheid. En dan eindigt de notitie met het woord 'top'. Says it all. Klasse en evenwicht, zie daar deze jonge pure Fonroque 2016.

Grand Corbin Despagne 2016 St-Emilion
Nog zo'n geweldige verstekeling. Eveneens een heuse Grand Cru Classé, maar belangrijker: ook een b…