Skip to main content

Bordeaux 2017 - het herrezen jaar

We zijn terug van vijf dagen proeven, een dikke 8 uur per dag Bordeaux 2017's proeven. Een ervaring rijker, zeker als je de wijnen meetelt die we in de avonden proefden, en dronken. Het meest bijzonder waren wel de Poujeaux 1928 en de Domaine de Chevalier rouge 1928. Ongelofelijke wijnen en een ongekende tijdreis van 90 jaar. Een bijkans mystieke ervaring.

Poujeaux 1928

Of wat te denken van de witte Latour Martillac 1948. Toen we een paar dagen later op het château de 2017's proefden hoorden we van de keldermeester dat er die week 2 van de 6 nog aanwezige flessen Blanc 1948 uit de kelder waren gehaald - zelf had hij deze jaargang nooit geproefd. De avond waar al deze bijzondere flessen werden ontkurkt was het jaarlijkse diner van de Académie du Vin de Bordeaux.

Het thema die avond: wijnen uit jaren eindigend op 8. Dus dronken we bij het eten achtereenvolgens Latour 1978, Mouton 1988, Lafite 1998, Haut-Brion 2008 en Yquem 2008, deels uit magnums en dubbele magnums. Het was een leerzame avond, maar dat mag je ook verwachten bij een Académie.

De witte Latour Martillac 2017 - even 69 oogsten fast forward - is erg goed. Misschien dat de volgende generatie deze wijn in 2088 proeft, in het toekomstige Bordeaux. Een Bordeaux dat vast alleen nog maar biologische wijnen voortbrengt. Goede kans dat die Latour Martillac Blanc 2017 dan niet zal teleurstellen: het jaar 2017 heeft geweldig wit opgeleverd. Zo ook de witte Smith Haut Lafitte 2017 en de Domaine de Chevalier 2017, beide indrukwekkend.

Latour Martillac blanc 1948

Heb je het over Bordeaux 2017, dan heb je het over de vorst. De vorst kwam al aan bod, in beide vorige postings, maar nu toch echt weer. Ook omdat er een niet onbelangrijke nuancering moet worden aangebracht.

Ja, de vorst heeft enorme schade berokkend. In omvang was de vorstschade van 2017 groter dan die van 1945, 1977 en 1991. De gemiddelde opbrengst was dus laag. Maar dan komt de grote 'maar': de schade is werkelijk allesbehalve eerlijk verdeeld. De top terroirs hebben het minst van de vorst te lijden gehad, soms zelfs helemaal niet.

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, vrieskou zakt omlaag. Met als gevolg dat de hellingen met de beroemde terroirs veelal gespaard zijn gebleven. Het verschil van één graad kon het verschil zijn tussen leven en dood. De lager gelegen terroirs, en ook de wijngaarden die meer landinwaarts en liggen - denk aan de appellation Moulis - hebben het flink te verduren gekregen. In veel gevallen zijn complete wijngaarden bevroren. Dit jaar is er bijvoorbeeld geen Mauvesin Barton.

2017 heeft top wit opgeleverd zoals deze SHL

Het seizoen was vroeg en zomers begonnen, dat hebben we vorig jaar zelf kunnen ervaren: de primeur-proeverijen van Bordeaux 2016 vonden plaats bij zonnig en warm weer, en dat was sinds half maart al gaande. De ranken waren flink uitgelopen. Het zag er allemaal mooi uit, tot het eind april mis ging.

Het is die rampnacht van de 27e april een gekkenhuis geweest in de wijngaarden van de Bordeaux, en niet alleen daar. Ook in andere wijnregio's in en buiten Frankrijk sloeg de vorst genadeloos toe.

Bij Haut-Bailly verloor men bijvoorbeeld 30% van de oogst. Er werden die nacht pallets verbrand in een poging om de temperatuur in de wijngaard ook maar iets omhoog te krijgen. Bij Domaine de Chevalier draaiden de wijngaard-molens op topsnelheid, onheilspellend gierend, om de lucht maar in beweging te houden, het meeste kon zo worden gered. Zo niet bij De Fieuzal, daar ging alles verloren. Het team werkt nu verspreid over de wereld, of heeft de studie weer opgepakt, de kelders zijn leeg.

Haut Bailly, vrijdag de 13e april 2018

Op Haut-Bailly lag de grens tussen wel en niet bevroren precies op de grens tussen de historische wijngaarden en de later aangeplante wijngaarden. De historische overleefden, de nieuwe niet. Zo ging het bij veel beroemde châteaux. Dat betekent: er is wel wat minder van de Grands Vins gemaakt, maar het verschil met vorig jaar valt erg mee. Het zijn de tweede wijnen, de petits châteaux en wijngaarden meer landinwaarts die de hardste klappen hebben gekregen.

Poujeaux bijvoorbeeld, in Moulis, zag z'n opbrengst decimeren. Verder van de Gironde hebben de stokken niet kunnen profiteren van de temperende invloed van de rivier. Zoals gezegd: een graad verschil kon een wereld van verschil maken. Tot zover de vorst.

Door de vroege start van het seizoen was viel ook de oogst weken vroeger. Dat wil zeggen, voor die producenten die zo verstandig waren om het vroegrijpe fruit ook daadwerkelijk te oogsten. Natuurlijk waren er ook boeren die meenden maximaal te kunnen profiteren van het goede nazomerweer. Die lieten het fruit lang hangen, te lang, met minder harmonieuze, minder verfijnde wijnen tot gevolg.

Hoewel het ook wel weer meevalt met het aantal 'mindere goden'. Bij het vertellen over de de eigen geweldige aanpak wordt vaak de vergelijking gemaakt met een denkbeeldige, in ieder geval niet bij naam genoemde collega die het niet begrepen heeft. Maar die zijn er ieder jaar minder, we zien duidelijk een verschuiving plaatsvinden naar een meer klassieke stijl. Een goed voorbeeld is Troplong Mondot. Voorheen een behoorlijke blockbuster, nu onder leiding van Aymeric de Gironde - oud Cos d'Estournel - verfijnder, met nieuwe kansen voor het mooie terroir om zich te laten zien. Ook Cos is trouwens niet meer zo over the top, de 2017 is van de recente jaren stilistisch de beste die ik proefde.

zeer geslaagd: Grand Puy Lacoste 2017

Wat we ook zien: producenten die hun nieuwe wijnen als eleganter en natuurlijker bestempelen - want dat klinkt goed - maar ondertussen een onmogelijk powerhouse neerzetten - zwart, door en door rijp en krachtig. Zie bijvoorbeeld Pavie, dat blijft een lastig verhaal. Hoewel er genoeg mensen zijn die het geweldig vinden. 's Avonds proefden we Pavie 2006, de eerste Pavie die ik ooit en primeur proefde. Wie dat heeft liggen doet er goed aan dat nog wat langer te laten liggen. Over 10 jaar nog maar eens proeven. De wijn heeft nu de subtiliteit van een graafmachine.

Los van de vorst was Bordeaux 2017 een goed jaar, met een goed aantal spectaculaire uitschieters. Zoals Alexandre Thienpont van Vieux Château Certan het uitdrukte: we zijn weer terug bij 'Bordeaux'. De jaren 2015 en 2016 zijn de jaren van overvloed, met veel vol rijp fruit, bijkans atypisch. Het jaar 2017 gaat weer helemaal over verfijning en balans. Over precisie. Ik moet zeggen, Vieux Château Certan hoort ook wel tot de meest briljante 2017's die we hebben geproefd.

Vanaf mei is het groeiseizoen grosso modo goed verlopen. Na een mooie mei-maand met perfecte vruchtzetting bij droog weer volgde een drijfnat eindigende maand juni. Er viel toen zóveel regen tegelijk dat zelfs het gemiddelde van het natte 2013 werd gehaald. Maar dat jaar druppelde het onophoudelijk door, waarbij de grond maar nat bleef. De bakken regen die eind juni 2017 vielen verdwenen voor een belangrijk deel in de rivieren. En daarna werd het droog, heel droog.

Proeven van vat bij Rauzan-Ségla

Juli en augustus. Niet zo warm als in de twee voorgaande jaren, maar tegen het eind van de zomer ontstond toch een lichte mate van waterstress. Een lichte mate die gunstig voor de rijping van de druiven: de energie van de plant gaat dan vooral naar het fruit, en niet naar het groen. En in september was de natuur Bordeaux goedgezind met verlossende regen. Met de aangevulde waterreserves kwamen de stilvallende processen in de plant weer op gang, en konden de druiven verder rijpen. De laatste loodjes voor de oogst. Of lootjes zo je wilt.

Maar de regen in september was ook lastig voor een deel van de wijnmakers: ze viel gedeeltelijk samen met de oogst van de merlot: een deel van de merlot moest juist geplukt worden tijdens te regen. Voor die druiven moest een keuze worden gemaakt: of net niet à point oogsten (iets te vroeg of te laat), of tijdens de regen oogsten, waarbij gemakkelijk verdunning van het sap optreedt. De witte druiven waren al binnen voor de regen, in topconditie, en de cabernets werden pas later geplukt, evenals dat deel van de merlots dat sowieso pas later optimale rijpheid bereikte.

Proeven van vat bij Canon

Bordeaux 2017 was lastig voor de wijnmakers. Vooral dan door de vorst. Het moeilijkst waren de wijngaarden tussen leven en dood. Wat compleet bevroren was kon vergeten worden, wat overleefd had was business as usual, maar het gemankeerde materiaal ertussen was het lastigst. De wijnmakers die daarmee aan de slag moesten hebben niet de wijn kunnen maken die ze hadden willen maken.

Voor wat er nog over was na de vorst kunnen we zeggen dat het een goed jaar was. En het beste van 2017 is meesterlijk. We hebben in iedere appellation waarlijk grote wijnen geproefd. Wijnen die je fysiek raken, waar je de vibes van krijgt. In een komende posting zal ik ze op een rijtje zetten.

De releases die we aanbieden verschijnen op een voor een op onze Bordeaux 2017 pagina.

Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2017 aanraders - de grootste wijnen

Evenals vorig jaar geven we met plezier onze volstrekt subjectieve lijst met gaafste rode wijnen van het jaar. We hebben bijna alles geproefd van Bordeaux 2017, maar geen Petrus en Lafleur. Binnenkomen bij Petrus is zo'n gedoe dat we dat na jaren proeven maar laten voor wat het is. Lafleur pakken we volgend jaar graag weer mee. Maar zoals is te zien hebben we toch wel weer ons best gedaan.

19½
Cheval Blanc 2017
Latour 2017
Léoville-las-Cases 2017
Palmer 2017
Vieux Château Certan 2017

19+
Ausone 2017
Canon 2017
Haut-Bailly 2017
Lafite Rothschild 2017
l’Eglise-Clinet 2017
La Conseillante 2017
Le Pin 2017
Léoville Barton 2017
Margaux 2017
Montrose 2017
Pontet-Canet 2017

19
Beauséjour Duffau-Lagarrosse 2017
Clos Fourtet 2017
Cos d’Estournel 2017
Domaine de Chevalier rouge 2017
Grand Puy Lacoste 2017
Haut-Brion 2017
l’Evangile 2017
l’If 2017
La Mission Haut-Brion 2017
Les Carmes Haut-Brion 2017
Lynch Bages 2017
Mouton Rothschild 2017
Pavie Macquin 2017
Rauzan-Ségla 2017

18½+
Calon Ségur 20…

Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017.Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om i…