Bordeaux 2017 - Geheime lijst van ten onrechte nog niet uitverkochte wijnen

Bordeaux 2017 heeft niet dat warme broodjes over de toonbank gehalte van 2015 en 2016. De 2017 primeurs staan in de schaduw van die 2 monumentale jaren. Er zijn zeker goede wijnen gemaakt, maar de prijzen waren niet altijd aantrekkelijk. En veel kopers hadden de afgelopen 2 jaar ook al aardig in de buidel getast.

Toch zijn er koopwaardige 2017's. Natuurlijk zijn die er. Wijnen die het verdienen om eruit te worden gepikt. In onze laatste Bordeaux 2017 mailing hebben we de primeurs met de grootste prijsdaling op een rij gezet: een aantal toppers dat op een nette 20-26% prijsdaling zit.

In deze posting een iets ander lijstje: te weten dat van de wijnen die ten onrechte nog niet zijn uitverkocht, om wat voor reden dan ook.

Alter Ego de Palmer 2017. Pourquoi? Omdat deze wijn zo ongehoord goed is. De wijn heeft zeker goed verkocht, maar er zijn toch nog kelders in Nederland waarin Alter Ego 2017 over een paar jaar zal ontbreken... dat gaat ons niet gebeuren! Sterker: we zijn bezig om in Amsterdam de grootste verzameling Alter Ego van Nederland op te bouwen, we hebben nu op voorraad 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. En 2016 is onderweg.

Rauzan Ségla 2017. Hier zit een groot deel van Nederland nog te slapen. Mark our words. Binnenkort hoekt iedereen elkaar neer om een kistje Rauzan-Ségla en primeur veilig te stellen. Precies zoals nu al gebeurt met Canon dat van dezelfde wijnmaker is. Het niveau van Rauzan-Ségla is hoog, deze buurman van Palmer en Château Margaux. Volgens Liv-ex hoort Rauzan-Ségla qua koopwaardigheid tot het rijtje Calon Segur, Carmes Haut Brion, Lafleur, Lafite Rothschild en Lynch Bages.

Lafite Rothschild 2017. Als belegging, voor diegenen die het kunnen betalen. Hors catégorie. Vraag naar deze wijn is in het buitenland veel groter dan in Nederland.

Pontet Canet 2017. Topper en favoriet, met 26% prijsdaling ten opzichte van de 2016 een mooie aankoop. Misschien niet de 'investering' zoals het geval is bij Rauzan-Ségla en Lynch Bages (die op zich goed loopt), maar wel een toonaangevende wijn voor een goede prijs. Wie laat weten dat ie dit gelezen heeft kan de wijn bij ons voor nog drie euro per fles minder reserveren, niet iets om aan de grote klok te hangen, het staat ook niet online, behalve hier dan. Pontet Canet is een van de meest energieke en uitbundige linkeroever wijnen. Biodynamisch.

Montrose 2017. Montrose is het summum van wat St-Estèphe vermag. Het is de wijn die werkelijk nooit teleurstelt. Zo dronken we in juni nog de 2004 en de 2005. Prachtige klassiekers. Zijn volstrekt zichzelf, en gelukkig maar, want hier moet je als wijnmaker niet aan gaan klooien. Het terroir zien is het begin van de wijn begrijpen. La Dame 2017 is van vergelijkbare schoonheid, maar jonger.

Domaine de Chevalier rouge 2017. Geen commentaar. Best lopende wijn van de campagne en dat komt door een ongewoon sterke prijs-kwaliteitverhouding.

Domaine de Chevalier blanc 2017. Er is dit jaar geweldig wit gemaakt. Wie het budgettair aankan tekent in op misschien wel de beste witte wijn van Bordeaux, met een enorm bewaarpotentieel. En wie voor minder geld een top witte Pessac-Léognan wil drinken gaat voor Latour Martillac blanc 2017. In april dronken we nog een 1948(!) van de witte Martillac.

Haut Bailly 2017. De Grande Dame van het zuiden. De vorst is bepaald niet aan Pessac-Léognan voorbij gegaan, maar wél aan het historische terroir van Haut Bailly, de prachtig gelegen gravel croupe. Dit terroir geeft ook in 2017 een droom van een Bordeaux. En dan is er ook nog de Parde 2017, waarschijnlijk de beste 2e wijn van onder de 30 euro.

Pavie Macquin 2017. Geen wijn om uitbundig reclame voor te maken, want als verkoper schiet je je dan in de voet - er is te weinig te krijgen (en ja dat is mooi voor de prijsontwikkeling). Hiervoor geldt hetzelfde als voor Rauzan Ségla: de meeste mensen denken niet eens aan Pavie Macquin (de wijn heeft overigens niets met Pavie te maken). Het is te onbekend. Misschien moeten we het maar houden zo, dan zitten we straks zelf niet zonder.

La Conseillante 2017. Als we steenrijk zouden zijn zouden we van ieder jaar een stapel kisten willen hebben van deze wijn. Verleidelijker dan dit is het bijna niet te vinden in Bordeaux. Sinds kort biologisch, ook dat! En good luck, vind hier maar eens een betaalbare oudere jaargang van!

Enfin, dit was wat ons betreft de lijst met wijnen waarvan je je afvraagt waarom ze niet allang zijn weggekaapt. Niet alles is te begrijpen in de wijnwereld, zelfs niet voor een Bordeaux importeur. Maar we hebben nu ten minste gewaarschuwd. Dus u kunt straks niet zeggen had dat nu gezegd van die ene wijn. Want we hebben het gezegd, het staat hierboven.


Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2018 aanraders - de grootste wijnen

Comet Vintages

No more Grand Cru Classés from Saint-Emilion...