Bordeaux 2018 oogstverslag

Bordeaux 2018 "unquestionably among the greatest Bordeaux has produced"

Bordeaux 2018 is het jaar van de bijgelovige. En een yin-yang jaar, wat de Chinese belangstelling voor Bordeaux hopelijk niet te groot zal maken. Als we het jaar 2018 grof schetsen, is het in twee delen te hakken. Deel 1 is was nat en bewolkt en duurde tot aan de WK finale. Deel 2 begon toen Frankrijk wereldkampioen was geworden: de zon brak door en er volgde een warme en lange zomer. Met een prachtige oogst als resultaat. Probeer die weeromslag op dat moment maar eens als toeval uit te leggen. Niet doen, lukt niet.

De rode Bordeaux 2018 zijn “unquestionably among the greatest Bordeaux has produced” zo staat te lezen in het vintage overview dat jaarlijks wordt gepubliceerd door de Universiteit van Bordeaux, een doorwrocht stuk met veel feiten gepresenteerd in vele tabellen en grafieken. En met daardoorheen af en toe een bruikbare quote als deze.

Die “geweldige” wijnen zijn het resultaat van de zon én de regen: de zomerzon vanaf juli, maar ook de overvloedige regen die de eerste helft van het jaar was gevallen. De grote waterreserves hebben ervoor gezorgd dat de planten de lange warme zomer goed hebben doorstaan. Het is geen rocket science om te zien dat dit een heilzame combinatie is.

Bordeaux 2018 Palmer Margaux
Château Palmer, Margaux

Bordeaux 2018: weer meer bio

Maar er was zeker stress in 2018. De regen zorgde ook voor problemen. Meeldauw was de grootste kwelgeest. Vooral in juni, kort voordat het weer opsloeg, waren er heftige en zeer snelle uitbraken van meeldauw. Voor de biologisch werkende producenten kon dat desastreus uitpakken, zo zijn de opbrengsten bij Pontet Canet en bij Palmer uiterst klein dit jaar. Maar wát zij gemaakt hebben is gelukkig goed. Of beter: heel goed. Pontet Canet (10 hl/ha) en Palmer (11 hl/ha) maakten beide grote indruk. Twee werkelijk schitterende wijnen.

Bordeaux 2018 Pontet Canet Pauillac
Château Pontet Canet, Pauillac

Over biologisch gesproken: er worden serieuze stappen gemaakt in Bordeaux. Veel wijngaarden liggen er groen en levendig bij, met gras en bloemen tussen de rijen. Er zijn domeinen in conversie: ze werken biologisch maar zijn nog niet gecertificeerd. Voorbeelden hier van zijn Angélus, Smith Haut Lafitte en l’Evangile.

En dan zijn er de domeinen die vrijwel helemaal biologisch werken, maar als het naar hun mening niet anders kan toch naar een conventioneel middel grijpen. Zo hebben La Conseillante en Château Margaux dit jaar één keer ingegrepen om de meeldauw aan te pakken.

Bordeaux 2018 Conseillante Pomerol
Château La Conseillante, Pomerol

Hoe dan ook, de biologische aanpak, met al z’n varianten, staat steeds steviger op de kaart in Bordeaux en dat is echt een heel ander verhaal dan zo'n 10 jaar geleden. Iedere weldenkende wijnmaker weet inmiddels dat natuurlijk werken een voorwaarde is om een waarlijk goede wijn te maken. Optimisme is terecht, maar er is ook nog een flinke weg te gaan.

2018 een uitbundig jaar

Terug naar de wijnen. Bordeaux 2018. Iedereen zal zich de zomer van 2018 herinneren, de zomer waar geen einde aan leek te komen. In Nederland niet, en in Frankrijk evenmin. Deze overvloed, vanaf begin juli, aan zon en warmte heeft gezorgd voor een flinke suikeropbouw in de druiven, de basis voor rijke en uitbundige wijnen. En met meer alcohol.

Maar ook: in 2018 waren er niet de warmte-pieken zoals in 2003, en de nachten waren relatief koel. Het eerste heeft ervoor gezorgd dat het geen overrijp en zondoorstoofd jaar werd, en dankzij de enigszins verkoelende nachten is de frisheid behouden in de 2018’s. Beide zaken dragen in belangrijke mate bij aan de aantrekkelijkheid van deze nieuwe oogst.

Bordeaux 2018 Grand Puy Lacoste Pauillac
Château Grand Puy Lacoste, Pauillac

Het was de laatste fase van het 2018 groeiseizoen dat van een ‘goed’ een ‘zeer goed’ maakte, en in een aantal gevallen zelfs een ‘uitmuntend’. De nazomer was warm en droog en de oogst heeft kunnen plaatsvinden onder de meest ontspannen omstandigheden. En over een lange periode: er werd geplukt tussen begin september en eind oktober. De oogst heeft dus voor iedereen op de juiste momenten kunnen plaatsvinden.

Het ideale moment van oogsten verschilt per domein, per opvatting over wat goed is, maar het is een feit dat we nauwelijks onrijpe wijnen zijn tegengekomen (uitzonderingen daargelaten, die zijn er altijd). Ook de tannines waren veelal goed rijp, dus kwamen we ook weinig stroefheid tegen. Dat hangt overigens ook samen met de huidige manier van wijnmaken: er wordt veel voorzichtiger en terughoudender met het fruit gewerkt, men is minder uit op extractie. Ook in dit opzicht zijn de verschillen met 10 jaar geleden groot. Het proeven van de vat-monsters van 2018 is heel wat aangenamer dan het proeven van de vat-monsters van bijvoorbeeld 2006. Dat was echt hard werken.

Bordeaux 2018 is rijk. En de wijnmakers die zich bij de vinificatie hebben weten in te houden hebben door de bank genomen de beste wijnen gemaakt. Het materiaal was super, en daar hoefde niet aan geduwd of getrokken te worden. De enkeling die over the top is gegaan laten wij links liggen, die komt niet terug in onze lijst van aanraders.

Bordeaux 2018 Rouget Pomerol
Château Rouget, Pomerol

De rijkheid van het jaar zie je ook terug in het alcoholpercentage, vaak 14 of 14,5%. Maar het moet gezegd worden: zelden viel de alcohol op in de samples. De wijnen hebben structuur en barsten van het fruit, de zuren doen hun werk, enfin, er is sprake van balans op hoog niveau. De alcohol valt daar goed in weg – hoe graag we ook wijnen zien met minder alcohol. Maar ongestraft korter laten rijpen kan ook niet zomaar: de druiven dienen ook fenolisch te rijp te worden want je wil niet met schurende tannines eindigen.

Meer over Bordeaux 2018

In de volgende posting geven we een overzicht van onze favoriete wijnen. Kijk ook naar wat de wijnschrijvers zeggen. Om gezondheidsredenen heeft Neal Martin (Vinous) de wijnen nog niet kunnen proeven, dat zal later dit jaar gebeuren. Dat is jammer want hij is een betrouwbare bron.

Anderen om in de gaten te houden zijn Jane Anson (Decanter), Chris Kissack (Winedoctor) en Jancis Robinson. En niet te vergeten het team van La Revue du Vin de France. Wie ik zeker niet volg is James Suckling, die geeft alle wijnen idioot hoge scores en daar heb je niets aan. Waarom hij dat doet? Omdat hij wil dat zoveel mogelijk wijnmakers hem citeren om zo meer bekendheid te krijgen. Erg suf.

Bordeaux 2018 was een bijzonder jaar om te proeven, en als de prijzen niet de pan uit rijzen is dit – bijgelovig of niet – een jaar om zeker niet te missen!

Voor meer foto's en eerste reacties zie Twitter, en het aanbod zal de komende maanden verschijnen op onze speciale Bordeaux 2018 pagina. Binnenkort volgt de tweede posting over Bordeaux 2018, met de grootste aanraders van het jaar.


Comments

Popular posts from this blog

Bordeaux 2018 aanraders - de grootste wijnen

Comet Vintages

No more Grand Cru Classés from Saint-Emilion...